Blog

AZ ÉN SZABÓM PÁRIZSBAN LAKIK

A bespoke méretre készített öltöny fortélyai

A teljesség igénye nélkül elkalandozunk egy kicsit az öltönyök világában, ahol olyan szavak mint a ragasztás, műszál vagy a műanyag gombok fel sem merülhetnek a számunkra. Épp ellenkezőleg, a lószőrből készült belső merevítés, a kézzel hímzett gomblyukak és a gombolható zakóujj válnak természetszerűvé.

A Savile Row utca szerelmeseinek most csak annyit mondhatunk, hogy olvassák végig türelmesen a cikket, mivel anglián kívül máshol is készülnek minőségi öltönyök.

Minden öltönykészítés az anyagválasztással kezdődik. El kell döntenünk milyen célra, mely évszakra szeretnénk az öltönyt varratni. A szabómester adottságaink alapján biztosan tud majd ajánlani egy hozzánk illő fazont, kivéve, ha kitartunk saját elképzelésünk mellett.

Vitale Barberis Canonico 1663

Az anyag minőségét meghatározza a gyapjúszálak vastagsága. A neves gyártók általában 80s (19,75 µm)-tól 250s (11,25 µm) –ig készítenek szöveteket. Minél vékonyabb gyapjúszálból készült a szövet, annál fényűzőbb öltöny készíthető belőle, és az ára is annál közelebb kerül a megfizethetetlenséghez. Egy elfogadható minőségű öltönyhöz elegendő már a 120s finomságú szövet is. Számunkra viszont elsősorban az anyag súlya fog dominálni. Nyári öltönyök esetében próbáljunk meg 260 gramm alatti szövetet választani, ideális lehet a len szövet (kivéve ha formális alkalomra lesz). A 300 gramm körüli szövet ideális választás lehet egy egész évben viselhető öltönyhöz. Tavaszi/őszi viselethez a 350 grammos szövet a megfelelő. A 400 gramm feletti anyagokat kimondottan télre ajánljuk öltönyökhöz, illetve kabátokhoz egyaránt. Ennél az anyagvastagságnál már kasmír alapú szövetek is szóba jöhetnek.

Holland & Sherry 1836

Miből derülhet ki, hogy az öltöny francia ?

1. A RÉSZLETEK HIHETETLEN KIDOLGOZOTTSÁGA

Camps de Luca könnycsepp

Amit látunk a fenti képen az egy kézzel készült könnycsepp formájú bemeneti nyílás, mely egy zsebet rejt. Az egyik kisebb párizsi divatház a Camps de Luca védjegye.

Arnys bespoke kabát belső kivitelezése.

 

2. A VÁLLAK SZIGORA

Cifonelli Bespoke

”Felismernék egy Cifonelli zakót a válláról még száz méter távolságból is”. ~Karl Lagerfeld

 

Lorenzo és Massimo Cifonelli

3. A FRANCIA SZABÁS

A francia szabás mondhatjuk, hogy Rómában született, átterjedt Milánóba, majd átkelt az Alpokon, hogy Franciaországban új értelmezését nyerjen.

A vonalvezetés az 1920–as években még lágyabb volt. Idővel ... talán az olasz divat ihlette, hogy a szorosabb illeszkedés kezdett elterjedni. Az 1940-es években, a háború után Brioni is egyre karcsúbb öltönyöket készített.

Smalto Bespoke, 1964

Smalto Bespoke 2012

Mikor egy hasonló kaliberű gondosan kidolgozott, csúcsos Peak lapel hajtókát látok azonnal elérzékenyülök. Elgondolkodom viszont rajta, hogy valóban bespoke vagy csak egy RTW (ready to wear) modellel van dolgom.

4. A BEMETSZETT NOTCH HAJTÓKA

A hajtóka jellemzően szélesebb a szokásosnál és általában magasabban megnyúlva helyezkedik el a mellkason. Mindegyik francia ház különös gondot fordít rá, hogy öltönyei letisztult és egyedi formájú hajtókával rendelkezzenek. A leghíresebb talán a Camps de Luca 'le cran Camps NOTCH hajtókája.

A híres Camps de Luca notch hajtóka

5. A MILÁNÓI GOMBLYUKAK

A párizsi divatházak előszeretettel használják az emelt stílusú Milánói gomblyukakat.

6. ALAPVETŐ STÍLUSJEGYEK

1. Pagoda konkáv “cigaretta” váll (olasz, francia)

2. Egyenes váll (brit)

3. Lejtős váll (amerikai, nápolyi)

Ó, A FRANCIÁK

Lino Ventura Cifonelli öltönyben és Jean Gabin. Franciaországban, a szabás a művészetnek van szentelve, látni az érzéki kapcsolatot ahogy az ujj kapcsolódik a vállhoz.

 

A franciák kifejezetten esztétikai szemléletűek, és már régóta lenyűgöző ruhákat készítenek. És ha a szabó Párizsban él, nem kérdés, hogy a ruhát jellegzetesen francia kinézetűvé alkotja meg. Az utolsó tíz évben egyre több olasz és angol szakember kutatja a francia szabás rejtelmeit, és egyre több úriember választja valamelyik neves francia divatházat a közetkező öltönye megrendelésekor.

A francia szabás különleges "jegyei" észlelhetőek a zakó derékrész fokozatos leszűkülésénél, mely már-már a szoknya hangulatát idézi, valamint a nadrágszár is szűkebb a megszokottnál. Messziről felismerhető az a fejedelmi testtartás, melyet a hónalj résznél magasra ívelő zakóujjnak köszönhetünk. Az az ember, aki egy francia öltönyt visel, egy bizonyos fokú arisztokratikus légkört teremt maga körül. Ha végigsétál egy ilyen öltönyben az utcán, látni lehet a szembenjövők szeméből áradó kérdést: " Vajon ki Ő? "

Teljes cikk

FÉRFI DIVAT 10 TIPP KEZDŐKNEK


FÉRFI DIVAT 10 TIPP KEZDŐKNEK
 

Az első néhány lépés a világ férfi divatában gyakran a legnagyobb örömet okozza, és lehet, hogy hamarosan egy csodálatos világban találja magát, mely teljes körű függőséget és komplexen lenyűgöző küldetést eredményez a személyes elegancia megtalálásában. Ha csak most kezdi felfedezni a téma rejtelmeit, itt van tíz kulcsfontosságú pont, mellyel tisztában kell lennie a kompetens férfi öltözködést illetően. Remélhetőleg, ez a néhány útmutató lehetővé teszi, hogy elkerülje a buktatókat, és mellékesen spóroljon egy kis pénzt is.
 

1) VIGYÁZZON AZ ALAKJÀRA MIELŐTT MEGLÁTOGATJA A SZABÓJÀT VAGY SZAKKERESKEDŐJÈT


Ez a tanács kicsit nem ide illőnek tűnhet ebben a fejezetben, de szigorúan a józan ész diktálja. Ha úgy érzi, hogy szüksége van, vagy el szeretne kezdeni dolgozni a személyes stílusán - még ha csak kis mértékben is, akkor legyen tudatában a vonalaival, és igyekezzen javítani azt.
Néhány óra testmozgás hetente, egy kis séta, (kissé) kevesebb alkohol, és (sokkal) kevesebb feleslegesen nagymértékű vacsorafogyasztás többet fog segíteni a vonalain, mint amit a legjobb mesterszabó a világon valaha is el tud érni (és a sokkal olcsóbban is!).
Ez egy önmagunkba tett befektetés, és bár lehet, hogy némi erőfeszítéssel jár, de hihetetlen eredményeket érhet el.
Mi több, azt vettem észre, hogy az urak, akik elkezdték az alakformálást valamilyen módon (fogyás, elsősorban a hastáji területen), általában tovább javult a stílusuk. Sőt, a tapasztalat az, hogy a személyes elegancia növelése olyan életet megváltoztató élményt okoz, mely nem választási lehetőség, hanem egy ősrégi  mód a változáshoz.
Mielőtt igényeket támaszt a szabójával vagy eladójával szemben, legyen igényes elsősorban önmagával.
Kemény igazság, de igazság.
 

2) GYORSAN TANULJA MEG A DOLGOKAT MELYEKET EL KELL KERÜLNIE.

Célszerű ha szem előtt tartja az esetleges durva hibákat, mielőtt egy öltönyt vagy egy pár cipőt venne. Ismerni néhány elemi szabályt segíteni fog ebben a tekintetben.
Semmi bonyolult: azokat a szabályokat, amelyek előírják, mit kell viselnie attól függően, hogy milyen a testfelépítése. Ez egy ökölszabály, mely szinte mindig érvényes.

Íme néhány:
Ha erősebb a testalkata: Kerülje a kockás mintát, nagyméretű mintát általánosságban, és az öveket. Legyen óvatos a kétsoros öltöny viselésével is. Részesítse előnyben a sima ruhákat, esetleg keskeny csíkokkal és nadrágtartóval (hózentróger).
Ha karcsú: Kerülje a keskeny csíkokat és vékony gallért. Részesítse előnyben a kockás mintát, a vastag csíkos, és a nagyméretű gallért.
Ha alacsony termetű: Kerülje a nagy kockás mintát, a gallért mely túl alacsonyan helyezkedik el a mellkason, és a rövidre szabott nadrágot.
Ha magas: Kerülni kell a magas fokúra vágott gallért, nevetségesen vékony gallért, és a kis csíkokat. Kedvezőek a nagy minták, nehéz anyag, csúcsos gallér, és a rávarrt zsebek.
 

3) CSAK OLYAN  RUHÁT VÁSÁROLJON, MELY MEGFELELŐEN ILLIK ÉS JÓL ÀLL ÖNÖN

Ezzel nem azt mondtam, hogy "próbálja meg", hanem hogy vegyen "erőt magán". Kényszeríteni senkit nem lehet, buzdításra viszont annál inkább szükség van, hogy megfelelő méretű kabátokkkal, nadrágokkal, kiegészítőkkel frissítse a ruhatárát .
Pontos arányok alapján vásárolni egy ruhadarabot nem volt túl népszerű a 80-as években. Az a  hibás és a mindent átható tévhit uralkodott, hogy a laza ruházat kényelmesebb, mint a pontosra méretezett. Ekkortájt az utcai viselet és az XL méretű ruha szinte egy normává fonódott össze.
Bármelyik uriember akinek volt szerencséje viselni egy méretre szabott öltönyt egyetért abban, hogy hihetetlenül kényelmes, a mozgás szabadságát adja, és az általános vizuális hatás összehasonlíthatatlan egy konfekciós darabbal.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az első öltöny vagy kabát megfelelő méretű vásárlása rendkívül fontos lépés. Ha nem engedheti meg magának a méretre szabott minőségi öltönyt, itt van néhány jó tanács, hogy mire fordítson figyelmet:
- A vállvonalnak természetesen kell kinéznie. A kabát vállának kényelmesen kell feküdnie a vállizom külső felén.
- Az gomblyuknak valamivel kisebbnek kell lennie, az anyagnak pedig engednie kell a begombolás soráns.
- A kabát begombolása után győződjön meg róla, nem-e ásítozik a hajtóka (nagyon csúnya hézag a hajtóka és a törzs között). A kabát gallérja és az ing gallérja között se legyen hézag.
- Az ellenőrzés közben  egyenesen kell állni!
 

4) KERESS MAGADNAK EGY NEVES SZABÓMESTERT

Elképzelhető, hogy szüksége lesz néhány változtatásra a ruháin utazásai során, különösen ha nem engedheti meg magának a szabott vagy méretre készült öltönyt.
Egy jól képzett szabó nagy mértékben tud javítani a ruha szabásán. A módosított ruhadarab így jobban fog illeszkedni az ön fizikumához.
Bár ez alapvető része az elegáns életnek, gyakran nehéz megtalálni a megfelelő személyt erre a feladatra. Mindazonáltal, megtalálni a megfelelő kézpárt megéri a keresést. Természetesen figyelembe kell venni az uriember priorotását, és az ő stílusát. A megfelelő személy felbecsülhetetlen értékű társa lesz a tanácsadásban.
Általában nem ajánlatos az esetleges korrekciókat ugyanazon boltra hagyni, ahol vásárolta a ruhadarabot, hacsak nem alkalmaznak egy mesterszabót. Ha ez nem így van, akkor mindig részesítse előnyben saját szabóját.
 

5) KEZDJEN EGY FEHÉR INGEL

A köztudatban, a szép fehér ing az, ami elválasztja a fiút a férfitól.
Több mint praktikus, és mindig jó választás. A fehér ingben mindenki jól néz ki, feltéve, hogy megfelelően áll (és vasalt).
Egyszerű de tökéletes. Ajánlatos egyszerre több fajtát birtokolni belőle. Ők mindig jó társak lesznek, és soha nem mennek ki a divatból.
 

6) KEZDJEN EGY KÉK ÖLTÖNNYEL

Egy szép közepes / sötétkék öltöny kellene, hogy legyen minden uriember szekrényében, mert ez a legsokoldalúbb ruha, amit valaha is birtokolhat.
Jobban karizmatikus, mint a szürke öltöny. Egy gyönyörű darab ​​nagyon hasznos a hivatalos alkalmakkor. Annak ellenére, hogy soha nem fogja helyettesíteni a megfelelő fekete vacsora öltönyt egy nyakkendős eseményen, a kék ruha nagyonis elfogadható alternatíva a legtöbb hivatalos eseményen.
Legyen óvatos, ha: sötétebb kék, akkor az hivatalosabb ruha. Ügyeljen arra, hogy megfelelően  mély tónusút válasszon ki irodai viseletre.
 

7) FEKTESSEN BE KÉT PÁR JÒ MINŐSÉGŰ CIPŐBE

Egy pár cipő sok mindent elárul arról az emberről, aki hordja őket, talán még többet, mint az öltönye. Ez egy általánosan elfogadott tény ( különösen a nők körében), és nem ok nélkül. Egy olcsó darab hamis bőrből azonnal tönkre teheti az összképet, nem számít, hogy milyen fényűző az öltöny. Ezzel szemben, egy pár jó minőségű cipő megfelelően karban tartva "megmenthet" még egy középszerű öltönyt is.
Manapság néhány pár jó minőségű cipő birtoklásának költségei már nem számítanak elérhetetlen luxusnak, mely nagy szerencse, tekintve, hogy milyen fontos egy jó pár cipő a feltörekvő elegáns úriembernek.
 

8) GYORSAN TANULJA MEG, HOGYAN KELL KOMBINÀLNI A TARTOZÉKOKAT

Nyakkendő, csokornyakkendő, zsebkendők, és még a zokni is szerves részévé vált a férfi divatnak. Manapság talán még jobban mint valaha. A piacot elárasztják a kiegészítők, melyek segíthetnek tökéletesíteni az öltözékét.
Ismerje meg, hogyan kell használni tartozékokat, hogy maximális előnyre tegyen szert. A nyakkendőre és a zsebkendőre kellene elsődlegesen fókuszálnia, különösen a kezdőknek. Birtokolni öt nyakkendőt és öt zsebkendőt nem túl költséges beruházás, mellyel lehetőségek százait nyitja meg majd ön előtt a változatosságban. Biztosítani fogja önnek, hogy minden körülmény között megtalálja a megfelelő összeálítást, akkor is, ha csak néhány öltönye van.
 

9) KEVESEBBET VÁSÁROLJON, DE MINŐSÈGIT


A jelenlegi szabászati ​​forradalom lehetővé tette, hogy sokkal könnyebben öltözködjünk elegánsan anélkül, hogy kiadnánk egy kisebb vagyont.

A verseny a férfi elegancia piacán igen erős, különösen az online piacon. Több és több internetes üzlet bukkan fel  manapság. Szerencsére van némi globális előremozdulás a minőség és az emberek felvilágosítása terén, hogy elégedettek legyenek a vásárolt termékkel. Ennek eredményeként minden úriember jogosultá vállt az eleganciára, bármilyen anyagi háttérrel rendelkezzék.
Mégis fontos, hogy egy aranyszabályt szem előtt tartsanak: kevesebbet vásároljanak, de jobbat. Minden más szemponttól eltekintve, a teljesen szövet öltöny mindig jobban néz ki, és jobban is érzi magát benne, mint akárhány olcsó és eldobható olvasztott mű ruhában.
Legyen türelmes, és győződjön meg róla, hogy jó minőségű terméket vásárol, melyet megengedhet magának. Nagyobb vásárlások alkalmával vásároljon kiegészítőket is, melyek segítek elnyomni a vágyat, hogy feleslegesen sokat költsön a drága termékekre.
 

10) LEGYEN TUDATÁBAN A TESTTARTÁSÀVAL


Bár lehet, hogy nagyon halvány tanács ezen a listán, de vitathatatlanul a legfontosabb. Mindig próbálja szem előtt tartani a testtartását, amikor egy szép ruhát visel.
Nem kell  erőltetni az egyenes testtartást, és nem is kell, hogy felfújja a mellkasát, de mindig   legyen tudatos amennyire csak lehetséges, a testtartását illetően. Akkor is, ha nem egy tökéletesen testre szabott öltönyt visel, figyeljen oda, hogy a teste hogyan működik együtt a ruhájával. Egy jókora adag elegancia hozzájárulhat a megfelelő gondolkodásmód és hozzáállás kialakításához.
A testtartás az egyik legkevésbé észrevételezett elem a férfi divat terén. Mégis, a testtartás, ahogy a ruhában áll, rendkívül fontos.

 

Teljes cikk