AZ ÉN SZABÓM PÁRIZSBAN LAKIK

A bespoke méretre készített öltöny fortélyai

A teljesség igénye nélkül elkalandozunk egy kicsit az öltönyök világában, ahol olyan szavak mint a ragasztás, műszál vagy a műanyag gombok fel sem merülhetnek a számunkra. Épp ellenkezőleg, a lószőrből készült belső merevítés, a kézzel hímzett gomblyukak és a gombolható zakóujj válnak természetszerűvé.

A Savile Row utca szerelmeseinek most csak annyit mondhatunk, hogy olvassák végig türelmesen a cikket, mivel anglián kívül máshol is készülnek minőségi öltönyök.

Minden öltönykészítés az anyagválasztással kezdődik. El kell döntenünk milyen célra, mely évszakra szeretnénk az öltönyt varratni. A szabómester adottságaink alapján biztosan tud majd ajánlani egy hozzánk illő fazont, kivéve, ha kitartunk saját elképzelésünk mellett.

Vitale Barberis Canonico 1663

Az anyag minőségét meghatározza a gyapjúszálak vastagsága. A neves gyártók általában 80s (19,75 µm)-tól 250s (11,25 µm) –ig készítenek szöveteket. Minél vékonyabb gyapjúszálból készült a szövet, annál fényűzőbb öltöny készíthető belőle, és az ára is annál közelebb kerül a megfizethetetlenséghez. Egy elfogadható minőségű öltönyhöz elegendő már a 120s finomságú szövet is. Számunkra viszont elsősorban az anyag súlya fog dominálni. Nyári öltönyök esetében próbáljunk meg 260 gramm alatti szövetet választani, ideális lehet a len szövet (kivéve ha formális alkalomra lesz). A 300 gramm körüli szövet ideális választás lehet egy egész évben viselhető öltönyhöz. Tavaszi/őszi viselethez a 350 grammos szövet a megfelelő. A 400 gramm feletti anyagokat kimondottan télre ajánljuk öltönyökhöz, illetve kabátokhoz egyaránt. Ennél az anyagvastagságnál már kasmír alapú szövetek is szóba jöhetnek.

Holland & Sherry 1836

Miből derülhet ki, hogy az öltöny francia ?

1. A RÉSZLETEK HIHETETLEN KIDOLGOZOTTSÁGA

Camps de Luca könnycsepp

Amit látunk a fenti képen az egy kézzel készült könnycsepp formájú bemeneti nyílás, mely egy zsebet rejt. Az egyik kisebb párizsi divatház a Camps de Luca védjegye.

Arnys bespoke kabát belső kivitelezése.

 

2. A VÁLLAK SZIGORA

Cifonelli Bespoke

”Felismernék egy Cifonelli zakót a válláról még száz méter távolságból is”. ~Karl Lagerfeld

 

Lorenzo és Massimo Cifonelli

3. A FRANCIA SZABÁS

A francia szabás mondhatjuk, hogy Rómában született, átterjedt Milánóba, majd átkelt az Alpokon, hogy Franciaországban új értelmezését nyerjen.

A vonalvezetés az 1920–as években még lágyabb volt. Idővel ... talán az olasz divat ihlette, hogy a szorosabb illeszkedés kezdett elterjedni. Az 1940-es években, a háború után Brioni is egyre karcsúbb öltönyöket készített.

Smalto Bespoke, 1964

Smalto Bespoke 2012

Mikor egy hasonló kaliberű gondosan kidolgozott, csúcsos Peak lapel hajtókát látok azonnal elérzékenyülök. Elgondolkodom viszont rajta, hogy valóban bespoke vagy csak egy RTW (ready to wear) modellel van dolgom.

4. A BEMETSZETT NOTCH HAJTÓKA

A hajtóka jellemzően szélesebb a szokásosnál és általában magasabban megnyúlva helyezkedik el a mellkason. Mindegyik francia ház különös gondot fordít rá, hogy öltönyei letisztult és egyedi formájú hajtókával rendelkezzenek. A leghíresebb talán a Camps de Luca 'le cran Camps NOTCH hajtókája.

A híres Camps de Luca notch hajtóka

5. A MILÁNÓI GOMBLYUKAK

A párizsi divatházak előszeretettel használják az emelt stílusú Milánói gomblyukakat.

6. ALAPVETŐ STÍLUSJEGYEK

1. Pagoda konkáv “cigaretta” váll (olasz, francia)

2. Egyenes váll (brit)

3. Lejtős váll (amerikai, nápolyi)

Ó, A FRANCIÁK

Lino Ventura Cifonelli öltönyben és Jean Gabin. Franciaországban, a szabás a művészetnek van szentelve, látni az érzéki kapcsolatot ahogy az ujj kapcsolódik a vállhoz.

 

A franciák kifejezetten esztétikai szemléletűek, és már régóta lenyűgöző ruhákat készítenek. És ha a szabó Párizsban él, nem kérdés, hogy a ruhát jellegzetesen francia kinézetűvé alkotja meg. Az utolsó tíz évben egyre több olasz és angol szakember kutatja a francia szabás rejtelmeit, és egyre több úriember választja valamelyik neves francia divatházat a közetkező öltönye megrendelésekor.

A francia szabás különleges "jegyei" észlelhetőek a zakó derékrész fokozatos leszűkülésénél, mely már-már a szoknya hangulatát idézi, valamint a nadrágszár is szűkebb a megszokottnál. Messziről felismerhető az a fejedelmi testtartás, melyet a hónalj résznél magasra ívelő zakóujjnak köszönhetünk. Az az ember, aki egy francia öltönyt visel, egy bizonyos fokú arisztokratikus légkört teremt maga körül. Ha végigsétál egy ilyen öltönyben az utcán, látni lehet a szembenjövők szeméből áradó kérdést: " Vajon ki Ő? "